Remedii naturale împotriva gripei şi a răcelii

Remedii naturale împotriva gripei şi a răcelii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sezonul virozelor, al gripei şi răcelii este aici, iar oricare dintre ele ne poate afecta în orice moment. Din fericire, avem la îndemână „farmacia“ naturii. Simptome precum tuse, dureri în gât, nas înfundat, febră, frisoane, dureri în tot corpul sau, mai rău, o combinaţie între ele, sunt greu de suportat zile la rând.

Pe lângă medicaţia prescrisă de un medic, există o mulţime de remedii naturale chiar în propria casă, remedii care pot atenua aceste simptome şi care pot îmbunătăţi atât starea de sănătate, cât şi pe cea de spirit. Şi, cu toate că de multe ori le considerăm doar leacuri băbeşti, ele funcţionează şi sunt recomandate chiar de doctori.

Mierea

În România, mierea de tei este unul dintre cele mai populare sortimente. Foarte aromată, se spune despre ea că are virtuţile medicinale ale plantei din care este produsă, adică este calmantă şi expectorantă. Orice miere este bună pentru răceli sau viroze, deoarece are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare. „Conţine o serie de vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime care îi dau o valoare terapeutică uriaşă. Enzimele din compoziţie stimulează procesele de sinteză a vitaminelor în organism şi favorizează neutralizarea toxinelor şi a radicalilor liberi“, spune biologul nutriţionist Livia Nena, citată de clickpoftabuna.ro. Totodată, calmează gâtul inflamat şi creşte imunitatea de obicei scăzută în sezonul rece. O putem folosi ca atare, în combinaţie cu lămâie sau pusă în ceai (dar nu în lichid prea fierbinte, căci îşi pierde proprietăţile).

Ghimbirul

Această rădăcină des folosită în medicina naturistă, mai ales în cea chineză, are proprietăţi terapeutice recunoscute. Are un miros puternic, înţepător, picant, care ajută le decongestionarea căilor nazale. „Totodată, planta are ca efect cunoscut reducerea stării de greaţă“, a spus pentru www.marthastewart.com Jill Carnahan, specialist în nutriţie, potrivit adevarul.ro. Ceaiul de ghimbir cu lămâie are efecte remarcabile în tratarea tusei şi, totodată, induce şi o puternică senzaţie de căldură în corp, declanşând transpiraţia, iar astfel se elimină toxinele. Combinaţia de ghimbir ras sau suc de ghimbir cu miere este extraordinar de bună, are efecte expectorante şi eliberează sinusurile, ajutându-ne să respirăm mult mai bine.

Usturoiul

Acesta este considerat un antibiotic natural şi este leguma cu cele mai multe beneficii pentru organism, pentru că are în componenţă numeroase substanţe antioxidante şi nutritive. Usturoiul creşte imunitatea şi ne poate feri de viroze şi de răceli în sezonul rece. Este un antibiotic natural foarte eficient, pentru că elimină agenţii patogeni, fără a afecta bacteriile bune. Acest lucru se datorează alicinei, substanţa responsabilă de mirosul înţepător al usturoiului, dar care şi are numeroase efecte binefăcătoare pentru organism.

Cătina

Aceasta reprezintă un adevărat cocktail de vitamine (C, A, E, complexul B) şi întăreşte sistemul imunitar în sezonul rece. Dacă eşti deja afectat de gripă, bronşită sau pneumonie, siropul de cătină cu miere (suc de cătină şi miere în proporţii egale) ajută organismul să facă faţă acceselor de febră.

Citit 696 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.